TOROS GÜBRE

TOROS GÜBRE

    Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu’nun çatı şirketi olan Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., esas olarak tarımsal girdiler alanında faaliyet göstermek üzere 1974 yılında kurulmuş ve 1981 yılında ilk gübre üretimine başlamıştır. Şirket, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2017 listesinde 63’üncü sırada yer almaktadır.

    İlk günden bu yana Türk çiftçisine verimi ve kaliteyi artırıcı tarımsal girdiler sunmayı hedef olarak benimseyen Toros Tarım’ın endüstriyel faaliyetlerinin temelinde, verimlilik artışı üzerinde en etkili girdilerden biri olan bitki besin maddesi, yani gübre üretimi yer almaktadır. Gübre alanında Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38’ini elinde bulunduran Toros Tarım, toplam kurulu üretim kapasitesi ve pazar payı itibariyle Türkiye’nin en büyük gübre üreticisidir.

    Üretimini Ceyhan, Mersin ve Samsun’daki üç fabrikada sürdüren Şirket, kendi tesislerinde ürettiği Amonyum Nitrat (AN)/Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), Diamonyum Fosfat (DAP) ve kompoze (NPK) gübrelere ek olarak 2017 yılında ilk organomineral gübre çeşitlerini de pazara sunmuştur. Toros Tarım, çiftçinin her türlü bitki besin maddesi ihtiyacını tek elden karşılayabilmek amacıyla kendi üretmediği çeşitleri yurtdışından temin etmekte, ayrıca klasik gübrelerin yanında suda eriyebilen özel gübreleri ve iz elementleri de ürün yelpazesinde bulundurmaktadır.

    Toros Tarım, üretim alandaki liderliğini güçlü lojistik altyapısı ve dağıtım ağıyla da desteklemekte ve Türkiye genelinde sayısı 1.250’ye yaklaşan bayi ve yetkili satıcıları aracılığıyla ürünlerini ülkenin dört bir yanındaki çiftçilere ulaştırmaktadır. Ürettiği çeşitler, çiftçiye sunduğu yenilikler ve hizmetleriyle sektöründe öncü bir konuma sahip olan şirket, aynı zamanda bitki besleme alanında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan ilk Ar-Ge merkezinin de sahibidir.

    Toros Tarım, gübrenin yanı sıra verim artışının diğer önemli unsurları olan kaliteli fide üretiminde de Türkiye'nin önemli oyuncularından biridir. Aşılı ve aşısız fidecilik faaliyetleri, bu konuda uzmanlaşmış bir kuruluş olan Hishtil-Toros Fidecilik (HTF) tarafından, Antalya ve Adana’daki toplam 76 dönüm büyüklüğündeki yüksek donanımlı seralarda gerçekleştirilmektedir.

    Toros’un tarım dışı faaliyetleri arasında limancılık önemli bir yer tutmaktadır. 1981 yılında Ceyhan Üretim Tesisi bünyesinde inşa edilen ve sonraki yıllarda üçüncü şahıslara da hizmet verecek şekilde genişletilen Torosport Ceyhan Terminali, günümüzde İskenderun Körfezi’nin ikinci büyük ticari dökme yük limanı konumundadır. Samsun Üretim Tesisi bünyesinde yer alan Torosport Samsun Terminali de, hem sağladığı ek kapasite hem de coğrafi konumu itibariyle grubun bu alandaki faaliyetlerine katkı sağlamaktadır. Toros Tarım, limancılık faaliyetleri çerçevesinde kılavuzluk, römorkaj ve gemi acenteliği gibi hizmetler de vermektedir.

    Toros Tarım’ın tarım dışı faaliyetlerinden bir diğeri olan serbest bölge işletmeciliği, 1998 yılından bu yana Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi (TAYSEB) yoluyla sürdürülmektedir. Ceyhan’da, 5 km uzunluğunda bir sahil şeridine ve 4,5 milyon metrekarelik bir alana sahip olan TAYSEB, dünyanın sayılı büyük serbest bölgelerinden biri ve Türkiye’nin ağır sanayi yatırımlarına yönelik kurulmuş ilk ve tek serbest bölgesidir. TAYSEB, bir enerji üssü haline gelmesi beklenen Ceyhan’daki elverişli konumu ve sunduğu imkânlarla, kimya ve petrokimya başta olmak üzere üretime dayalı ve katma değeri yüksek sanayi yatırımları için parlak bir gelecek vaat etmektedir.

    Toros Tarım çatısı altında Adana’da faaliyet gösteren polipropilen ve polietilen torba fabrikası ise yılda 33.000.000 adet üretim kapasitesiyle Toros Tarım’ın kendi fabrikalarında üretilen gübrenin tüm ambalaj ihtiyacını tek başına karşılamaktadır. Toros Tarım’ın perakende ve toptan akaryakıt satışı faaliyetleri ise Adana bölgesinde bulunan beş adet akaryakıt istasyonu yoluyla gerçekleştirilmektedir.

    Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş.

    Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu’nun diğer üyesi olan Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş. ise grubun fidan, tohum ve teknotarım alanındaki faaliyetlerini daha da geliştirmek ve mevcut bilgi birikimini doğrudan tarımsal üretime aktarmak amacıyla 2017 yılında kurulmuştur. Grup bu şekilde, gelecekte önemi daha da artacak olan tarıma kurumsal bir bakış açısı, bilimsel yaklaşım ve finansal güçle daha fazla verimlilik kazandırmayı amaçlamaktadır. Şirket, 2018 yılında Türkiye’nin en büyük ve kaliteli meyve üreticilerinden Alanar Meyve ile kardeş şirketi Alara Fidan’ı alarak meyvecilik alanında önemli bir girişime imza atmıştır.

 

Sosyal Medyada Paylaş

Ürünler

GÜBRE

TARIM GÜBRELERİ